Dobře natočené pivo je snem každého fanouška tohoto zlatavého moku. Jak vybrat výčep je proto velmi důležitá otázka, protože bez kvalitního zařízení se jednoduše neobejdete. V první řadě se musíte rozhodnout, jestli si ho pořídíte na stálo nebo ho jen pronajmete na oslavu nebo večírek, který pořádáte. Záleží na tom, jestli ho budete využívat pravidelně nebo jednorázově jen několikrát za rok.
Chlazení je důležitou součástí vašeho rozhodnutí
Výčepní zařízení můžete chladit dvěma způsoby: kontaktní nebo vodní metodou. První je ideální na menší oslavy nebo večírky s přáteli. Kontaktní chlazení je ale vhodné také na festivaly. Vodní je rozhodně výkonnější, ale také větší. Z tohoto důvodu je nejlepší pro restaurační provozovny, kde je zapotřebí dokonale natočené pivo každý den a kde se výčep používá denně.U výkonu je to jednoduché. Na menší akce stačí cca 15 litrů za hodinu. Pro restaurace se bude hodit výkonnější modely, které zvládnou 50 až 60 litrů piva za hodinu. Způsob tlakování sudu je klíčový. Využít můžete vzduch z externího kompresoru, anebo zvolíte tlakování potravinářskými plyny. Kompresor má velkou výhodu, protože máte vše pohromadě, ale není ideální na delší oslavy.